Over de kunstlenzen

Er bestaan veel verschillende types van kunstlenzen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Men kan een onderverdeling maken in monofokale en multifokale kunstlenzen.

Monofokale kunstlenzen

Monofokale kunstlenzen geven een zeer scherpe beeldkwaliteit op een welbepaalde afstand.

Deze lenzen zijn veruit het meest gebruikt en geven onder verschillende weers- en lichtomstandigheden de beste beeldkwaliteit.

Meestal wordt gekozen voor een monofokale kunstlens die een optimaal vertezicht geeft. Hierdoor is het gebruik van een leesbril nog noodzakelijk.

Mensen die altijd bijziende zijn geweest en dus hebben kunnen lezen zonder leesbril, verkiezen vaak een monofokale kunstlens die een optimaal leeszicht geeft. Deze mensen hebben dan nog een vertebril nodig.

Soms wordt gekozen om het dominante oog een optimaal vertezicht te geven en het andere oog een kunstlens voor kortbij. Dit noemt men monovision en maakt de geschikte kandidaten voor deze techniek brilonafhankelijk voor ver en kortbij. 

Torische monofokale kunstlenzen zijn implantlenzen die mensen met astigmatisme brilonafhankelijk maken.

Multifokale kunstlenzen

Multifokale kunstlenzen worden ingeplant bij patiënten die ver én kortbij goed willen zien zonder behulp van een bril. Door het speciale optisch design van deze lens wordt het licht dusdanig gefocust dat zowel beelden veraf als kortbij kunnen gezien worden zonder hulp van een bril.

Een klinische studie heeft aangetoond dat meer dan 80% van de patiënten met dit type lens geen bril meer nodig heeft.

In sommige gevallen kunnen multifokale lenzen wel lichtverstrooiïng of glare geven, vooral in het donker. Ook is voor het zicht op de tussenafstanden (bv. voor de computer) soms nog een bril vereist.

De meeste van de implantlenzen die worden gebruikt, zowel mono- als multifokale, hebben een speciale UV-filter die het netvlies beschermt tegen het potentieel schadelijke blauwe licht.

Zo wordt uw oog beter beschermd tegen het ontstaan van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.    

Er bestaat niet één type lens die het beste geschikt is voor iedereen. Het is in overleg met uw oogarts dat zal gekozen worden welk type van kunstlens voor u de beste oplossing biedt.

Het is echter belangrijk om weten dat een cataractoperatie in de eerste plaats bedoeld is om het zicht van de patiënt te herstellen en in de tweede plaats om hem of haar zo brilonafhankelijk mogelijk te maken.

 

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact