Verloop van de cataractoperatie

Een cataractoperatie bestaat uit twee onderdelen: het verwijderen van de natuurlijke lens (cataract) en het inplanten van een kunstlens.

De operatie gebeurt door een kleine (<3mm) incisie of openingswonde. Deze kleine incisie geeft aan de patiënt een sneller herstel van het zicht, een beter postoperatief comfort en een minimaal risico op postoperatieve infecties.

Na het maken van de incisie, maakt de chirurg een opening in de kapselzak. Dit is het zakje waar de lens zich in bevindt en is 4/1000 van een millimeter dik.

 

Nadien wordt een sonde in het oog gebracht. Deze sonde produceert ultrasone vibraties die de troebele lens in kleinere fragmenten verdeelt. Deze techniek wordt phako-emulsifikatie genoemd. Nadien worden de lensfragmenten doorheen diezelfde sonde opgezogen.

Door middel van irrigatie/aspiratie handstukken worden de resterende onzuiverheden in de kapselzak opgekuist zodat deze volledig helder is.

Voor het inbrengen van de kunstlens in het oog, wordt deze eerst opgeplooid zodat ze doorheen de kleine (<3mm) incisie kan worden gebracht. Eens in het oog zal de opgeplooide kunstlens zich ontplooien en zichzelf in de kapselzak vastzetten. Hiervoor heeft de kunstlens flexibele "pootjes" waarmee ze zich in de kapselzak vastklemt.

Meestal worden er geen hechtingen gezet om de incisie te sluiten omdat ze zo klein is dat ze vanzelf mooi afsluit. In sommige gevallen (bv bij oudere patiënten, bij diabetespatiënten of bij patiënten die voordien sterk bijziende waren) zal de chirurg verkiezen om toch een hechting op de wonde te plaatsen. Deze hechting wordt dan meestal na enkele weken opnieuw verwijderd tijdens één van de postoperatieve controles.

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact