Open- en gesloten-hoek glaucoom

Er bestaan veel verschillende types van glaucoom. Men kan echter 2 grote categorieën onderscheiden: primair open hoek glaucoom en gesloten hoek glaucoom.

Bij secundair open hoek glaucoom ontstaat de oogdrukstijging als gevolg van een andere oogziekte of als gevolg van een trauma en veroorzaakt zo schade aan de oogzenuw.

Het is ook mogelijk om schade aan de oogzenuw te krijgen met een schijnbaar "normale" oogdruk. In dat geval spreek men van normotensief glaucoom.

Primair open hoek glaucoom

Dit is de meest voorkomende vorm van glaucoom. In een normaal oog is er een constante aanmaak en afvoer van een helder vocht, kamervocht genaamd. Bij mensen met een normale oogdruk, staat de hoeveelheid van dit kamervocht dat wordt aangemaakt binnenin het oog in evenwicht met de hoeveelheid van kamervocht dat uit het oog wordt afgevoerd.

Bij primair open hoek glaucoom is de productie van het kamervocht te hoog of de afvoer ervan te laag, zodat de oogdruk binnenin het oog stijgt. Deze oogdrukstijging veroorzaakt een verminderde bloeddoorstroming ter hoogte van de oogzenuw en op die manier ontstaat ter hoogte van de oogzenuw een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit leidt op zijn beurt tot schade en afsterven van de oogzenuwvezels en tot verlies van zicht.

Gesloten hoek glaucoom

Gesloten hoek glaucoom komt veel minder vaak voor dan open hoek glaucoom, maar is gevaarlijk omdat het op een korte tijd een ernstig zichtsverlies kan veroorzaken. Gesloten hoek glaucoom kan op zijn beurt worden onderverdeeld in 2 categorieën: primair gesloten hoek glaucoom en acuut gesloten hoek glaucoom.

Primair gesloten hoek glaucoom beslaat ongeveer 10% van alle gevallen van glaucoom en geeft in de meeste gevallen aanvankelijk voor de patiënt geen symptomen.

Acuut gesloten hoek glaucoom is een vorm van glaucoom waarbij de oogdruk op korte tijd (vaak slechts enkele uren) zéér sterk stijgt, vaak tot meer dan 50mmHg. Hierdoor ontstaat er een plotse blindheid en de oogdruk is zo hoog dat de patiënt veel pijn heeft en zich misselijk voelt. Door deze extreme oogdrukstijging kan acuut glaucoom op een korte tijd leiden tot ernstig zichtsverlies en zelfs blindheid.

Oorzaak van acuut glaucoom is een gebrekkige afvoer van het inwendige oogvocht langs speciale kanaaltjes. Mensen met een specifieke anatomie van het oog (vaak bij sterke verziendheid of gevorderd cataract) kunnen een vernauwing hebben van deze afvoerkanaaltjes en zo een verhoogd risico hebben voor acuut glaucoom.

Door middel van een onderzoek met een speciale lens (gonioscopie) kan worden nagekeken in welke mate de afvoerkanaaltjes vernauwd zijn en hoe hoog het risico is op acuut glaucoom. Bij een verhoogd risico wordt door middel van een laserstraal in het regenboogvlies of iris een kleine opening gemaakt.

Deze laserbehandeling , die laser iridotomie wordt genoemd, gebeurt ambulant, is pijnloos en houdt geen risico in voor het oog of het zicht. Ze moet slechts éénmaal worden uitgevoerd. Eens de opening in de iris gemaakt is, is het risico op acuut glaucoom verwaarloosbaar klein geworden.

 

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact