Amblyopie of lui oog

Een amblyoop of lui oog is een oogaandoening waarbij het zicht van één oog verminderd is en (aanvankelijk) niet met een bril of lens kan verbeterd worden. Zeldzaam kunnen beide ogen amblyoop of lui zijn.

Een lui oog ontstaat voor de leeftijd van 7 jaar, als gevolg van een (asymmetrische) refractie-afwijking (meestal verziendheid of astigmatisme) of als gevolg van een stoornis in de bouw van het oog (bijvoorbeeld aangeboren cataract) of als gevolg van scheelzien (strabisme). In al deze gevallen ‘verwerpen' de hersenen het beeld van het slechtere of scheelziende oog, waardoor dit oog lui wordt en de zenuwbanen van dat specifieke oog zich niet ten volle kunnen ontwikkelen.

Bij kinderen ontwikkelt het zicht zich slechts geleidelijk. Pas op de leeftijd van 7-8 jaar hebben kinderen een volledig ontwikkeld zicht.

Daarom is het van groot belang om kinderen voor de leeftijd van 7 jaar te onderzoeken of ze geen lui oog hebben (zeker als een lui oog of scheelzien nog bij andere leden van de familie voorkomt). Is dit het geval dan kan het luie oog gestimuleerd worden om toch beter te leren zien. Dit gebeurt meestal door het dragen van een bril en het afplakken van het goede oog om zo het luie oog te stimuleren in zijn ontwikkeling.

Dit afplakken of dragen van een bril, is meestal een tijdelijke oplossing. Eens de leeftijd van 7-8 jaar bereikt is, zijn de hersenen volgroeid en kan de behandeling vaak gestopt of afgebouwd worden.

In geval van scheelzien bij een jong kind, primeert in eerste instantie het zicht en dus het voorkomen van het lui worden van het scheelziende oog. Eens de leeftijd van het eerste leerjaar bereikt is, en het belang van een rechtstaand oog voor het kind ook een belangrijkere impact krijgt, kan door middel van strabismechirurgie de oogstand worden gecorrigeerd.

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact