Bovenste Ooglid Blefaroplastie

Dermatochalasis

Dermatochalasis of huidoverschot ter hoogte van het bovenooglid is een vaak voorkomende afwijking die kan verholpen worden door een blefaroplastie. Het is een van de meest populaire ingrepen uit de plastische chirurgie. Dat komt niet alleen omdat het ooglid over het algemeen een van de eerste zones in het gelaat is waar veroudering zichtbaar wordt, maar ook omdat de correctie ervan relatief eenvoudig is en de patiënt er vrij snel van herstelt.

Indicatiestelling voor chirurgie

Indien het huidoverschot in dermate graad aanwezig is dat het een verlies van uw perifeer gezichtsveld veroorzaakt, spreken wij van een functioneel storende dermatochalasis en zijn wij als oogarts graag bereid u te opereren om het gezichtsveld terug te vrijwaren. Indien het huidoverschot niet uitgesproken is en er geen gezichtsveldverlies meetbaar is, spreken we van een esthetisch probleem en verwijzen wij u graag door naar de plastische chirurgen.

Gezichtsveldverlies wordt opgemeten op de gewone raadpleging met een Goldmann perimeter. De resultaten van deze meting en de mogelijkheden voor eventuele heelkunde worden dan samen met u besproken. Bij een functionele ingreep worden tevens aangezichtsfoto's genomen de dag van de operatie die nadien moeten kunnen voorgelegd worden aan de ziekenkas.

Preoperatief bilan

Normalerwijze gebeurt een dergelijke ingreep in de dagkliniek en onder plaatselijke verdoving. Vóór elke ingreep wordt een papier meegegeven voor de huisarts dat vermeldt dat u een operatie zult ondergaan en waarop de huisarts uw algemene gezondheidsstatus kan aanbrengen. Dit papier dient ingevuld meegebracht te worden op de dag van de ingreep. Bloedverdunners dienen gestopt te worden 10 dagen voor de ingreep. Of die al dan niet tijdelijk vervangen dienen te worden door een ander type van medicatie kunt u dan ook bespreken met de huisarts.

Alle andere medicatie mag u verder innemen, zelfs de dag van de ingreep.
Gezien de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt, dient u niet nuchter te zijn op de dag van de ingreep. U kunt een licht ontbijt of middagmaal nuttigen.

De ingreep en het postoperatief verloop

Een ellipsvormige zone van overtollige huid wordt weggenomen, samen met een stukje onderhuids spierweefsel. Is er uitpuilend vet aanwezig, dan wordt dit ook meteen verwijderd. Daarna wordt de huid gesloten met afzonderlijke en doorlopende hechtingen.

Tijdens de ingreep houdt u de ogen rustig gesloten. Door de plaatselijke verdoving wordt u geen pijn gewaar, hooguit voelt u af en toe hoe de chirurg uw gelaat aanraakt.

Onmiddellijk na de ingreep wordt gevraagd om zoveel mogelijk ijs op de oogleden te houden. Dit is om zwelling te vermijden. Hiervoor kunnen voorverpakte ijspacks worden gebruikt. Let wel: het ijs mag niet direct op de huid worden aangebracht. Koel houden met koude vochtige kompressen die regelmatig vervangen worden is ook toegelaten. Tevens wordt gevraagd om gedurende 1 week een antibiotische zalf op de wonde aan te brengen en kunsttranenzalf in het oog aan te brengen.

De hechtingen worden 5 tot 7d na de ingreep verwijderd op de gewone raadpleging.
Het litteken van de ingreep zit in de natuurlijke plooi van het bovenooglid verborgen en is dus ook niet of nauwelijks merkbaar bij geopende ogen. Wanneer de ogen gesloten worden, is tot een aantal weken/maanden na de ingreep een fijn rood lijntje zichtbaar, welk spontaan verbetert. Zonnebescherming is wel aan te raden om slechte littekenvorming te vermijden. Tevens is roken een slechte factor voor de wondgenezing.

 

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact