Ectropion

Door veroudering treedt verslapping van de huid op. Ter hoogte van de oogleden kan dit leiden tot een naar buiten kantelen van het ooglid. Dit kan aanleiding geven tot tranenvloed en tot steeds weerkerende ontstekingen. Een ingreep kan de anatomische stand van het ooglid terug in orde brengen.

Preoperatief bilan

Normalerwijze gebeurt een dergelijke ingreep in de dagkliniek onder plaatselijke verdoving.

Vóór elke ingreep wordt een papier meegegeven voor de huisarts dat vermeldt dat u een operatie zult ondergaan en waarop de huisarts uw algemene gezondheidsstatus kan aanbrengen. Dit papier dient ingevuld meegebracht te worden op de dag van de ingreep. Bloedverdunners dienen gestopt te worden 10 dagen voor de ingreep. Of die al dan niet tijdelijk vervangen dienen te worden door een ander type van medicatie kunt u dan ook bespreken met de huisarts.

Alle andere medicatie mag u verder innemen, zelfs de dag van de ingreep.
Gezien de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt, dient u niet nuchter te zijn op de dag van de ingreep. U kunt een licht ontbijt of middagmaal nuttigen.

De ingreep

Een horizontale incisie wordt gemaakt onder de ooglidrand waarna een blokvormig stukje van de ooglidrand wordt verwijderd. Dit maakt het ooglid korter en terug strakker.

Daarnaast worden hechtingen geplaatst, die het ooglid terug in de juiste positie brengen. Indien het traanpuntje lange tijd naar buiten gekanteld heeft gestaan, kan dit geleid hebben tot het vernauwen en toegroeien van de doorgang ervan. Soms wordt dan tijdens de ingreep een klein plugje aangebracht om de opening van het traanpunt opnieuw te verbreden.

Door de plaatselijke verdoving wordt u geen pijn gewaar.

Het postoperatief verloop

De hechtingen worden een week na de ingreep verwijderd op de gewone raadpleging.

Als een plugje in het traanpunt werd ingebracht, blijft dit ter plaatse. Mocht de plug toch aanleiding geven tot irritatie, kan ze op de gewone raadpleging weer vlot worden verwijderd.

Het litteken van de ingreep geneest meestal zeer mooi en het herstel van de anatomie is meestal ook bevredigend. Het anatomisch resultaat is echter vaak niet in correlatie met de functionele verbetering. Door de verbeterde appositie van de ooglidrand zijn de recidiverende ontstekingen wel beter, maar de tranenvloed is postoperatief vaak toch nog in min of meerdere mate bestaande. Dit komt omdat de pompfunctie van het ooglid aangetast is en de tranen, ondanks het anatomisch resultaat toch niet voldoende worden weggepompt. Het is preoperatief moeilijk te voorspellen of postoperatief het traanprobleem al dan niet opgelost zal zijn.

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact