Lasik

Lasik is de afkorting van laser-assisted in situ keratomileusis en is de meest uitgevoerde refractieve ingreep. Het succes van Lasik is het gevolg van de comfortabele genezing na de behandeling en de snelle recuperatie van het zicht. Om deze redenen wordt door vele patiënten de Lasik techniek verkozen boven Photorefractieve Keratectomie (PRK).

Lasik is eigenlijk de combinatie van 2 verschillende technieken, enerzijds het maken van een dunne corneaflap door middel van een microkeratoom, en anderzijds het gebruik van de Excimer laser om de kromming van de cornea te wijzigen.

De procedure

De Lasik ingreep wordt uitgevoerd in de Laserkliniek te Deurne en gebeurt onder steriele omstandigheden in een daarvoor speciaal ingericht operatiekwartier.

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving door middel van verdovende oogdruppels. De patiënt is bij bewustzijn, maar krijgt preoperatief een kalmerend medicament (Bromazepam, een derivaat van Valium). Door het plaatsen van een ooglidsperder is de patiënt niet meer in staat om met het oog te knipperen.

Bij Lasik wordt een dunne flap in het hoornvlies gemaakt door middel van een microkeratoom (afbeelding 2 en 3). Deze microkeratoom bestaat uit een zuigring die de oogbol immobiliseert en een motor die het mesje aandrijft dat de flap snijdt. Tijdens deze fase van de ingreep zal het zicht tijdelijk wazig zijn en kan een lichte druk worden gevoeld. Door de zuigkracht van de microkeratoom kunnen ook kleine bloedingen ontstaan op het wit van het oog (conjunctiva) die echter volledig onschadelijk zijn en spontaan verdwijnen. Eens de flap gemaakt is, wordt deze omgeplooid en kan de eigenlijke laserbehandeling beginnen (afbeelding 4).

In de tweede fase van de ingreep gaat de excimer laser een laagje corneaweefsel laten verdampen (afbeelding 5 en 6). Deze fase duurt slechts 1à2 minuten, onderverdeeld in kortere fases, en is volledig pijnloos. Men hoort enkel een zacht knetterend geluid en men kan een aparte geur waarnemen. Het is van belang om tijdens deze fase van de behandeling een goede focus van het fixatielicht te houden. Er zijn wel speciale infraroodcameras (Eyetrackers) op het oog gericht tijdens de laserbehandeling, die de exacte positionering van de laserstraal bijsturen bij de minste oogbeweging. De Excimer laser maakt ook gebruik van irisherkenning om de laserstraal op de exacte positie te richten.

Op het einde van de laserbehandeling wordt de flap opnieuw in zijn originele positie teruggelegd en gespoeld. De flap blijft door natuurlijke adhesie op zijn plaats (afbeelding 7).

Nazorgen

Op het einde van de ingreep wordt een beschermende oogschelp op de ogen geplaatst.

Na de behandeling wordt een kuur gegeven met antibiotische en anti-inflammatoire oogdruppels en kunsttranen. De oogschelpen dienen om de ogen te beschermen gedurende de eerste 24 uur na de behandeling. Ze worden best ook 's nachts gedragen tijdens de eerste week na de ingreep.

Ook dient men rekening te houden met een aantal algemene regels ter preventie van infecties: niet gaan sporten of zwemmen en niet naar een sauna gaan gedurende 2 tot 4 weken na de ingreep, geen make-up de eerste 2weken, oppassen met douchezeep of shampoo,...

Mogelijke complicaties van Lasik

Wanneer men overweegt Lasik te laten uitvoeren, is het belangrijk te weten dat complicaties die permanente schade geven aan het oog en het zicht uiterst zeldzaam zijn, maar niet onmogelijk.

Om het risico op deze complicaties tot een absoluut minimum te herleiden, is het belangrijk veel tijd en aandacht te besteden aan het vooronderzoek. Wanneer deze onderzoeken uitwijzen dat de patiënt geen geschikte kandidaat is voor een behandeling met Lasik, betekent dit dat het uitvoeren van deze operatie een hoger risico op complicaties inhoudt. Om die reden zal een behandeling met Lasik dan ook worden afgeraden. Meestal is het wel mogelijk om door middel van een andere techniek (PRK, Lasek of een refractieve lensimplant) op een veilige manier geholpen te worden.

Het is bovendien belangrijk te weten dat de meeste complicaties kunnen behandeld of bijbehandeld worden.

Mogelijke complicaties van Lasik kunnen zijn: droge ogen, een te dunne of onvolledige flap, fijne plooitjes in de flap, een decentrage van de laserbehandeling, over-of ondercorrectie, een postoperatieve infectie of inflammatie (diffuse lamellaire keratitis), visuele aberraties (halo's, stervorming, dubbelzicht) en postoperatieve verdunning van de cornea (keratectasie).

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact