PRK en Epi-Lasik

PRK of Photorefractieve Keratectomie wordt al toegepast sinds de jaren '80, dus vóór het ontwikkelen van de Lasik techniek.

Het belangrijkste verschil met Lasik, is dat bij PRK geen microkeratoom wordt gebruikt om een flap in de cornea te maken, maar dat enkel de bovenste epitheelcellaag wordt verwijderd. Hierdoor wordt de structurele integriteit van de cornea minder gewijzigd dan bij Lasik .

Anderzijds is er bij PRK wel een tragere en minder comfortabele genezing dan bij Lasik. En hoewel dit genezingscomfort voor vele patiënten Lasik aantrekkelijker maakt, kunnen er ook nog andere argumenten zijn om voor PRK te kiezen: het kan zijn dat de patiënt geen goede Lasik kandidaat is (bijvoorbeeld omwille van een te dunne cornea) of dat de patiënt het gebruik van een microkeratoom (en de bijhorende mogelijke complicaties) wil vermijden.

De procedure

PRK wordt uitgevoerd op ambulante basis en onder plaatselijke verdoving door middel van oogdruppels. De patiënt is bij bewustzijn, maar krijgt een medicament (Bromazepam, een derivaat van Valium) om de zenuwen te kalmeren. Door het plaatsen van een ooglidsperder is de patiënt niet meer in staat om te knipperen met het oog.

Het oog wordt uitvoerig gespoeld en door middel van een speciaal borsteltje wordt de bovenste epitheelcellaag van de cornea verwijderd.

Dan wordt de patiënt gevraagd om naar een fixatielichtje te kijken en gaat de Excimer laser een laagje van het onderliggende corneaweefsel laten verdampen. Infraroodcameras (Eyetrackers) worden tijdens de behandeling op het oog gericht om de exacte positionering van de laserstraal bij te sturen bij de minste oogbeweging. De Excimer laser maakt ook gebruik van irisherkenning om de laserstraal op de exacte positie te richten.

Nazorgen

Op het einde van de behandeling wordt het oog gespoeld en wordt een contactlens op het oog gezet die 48 tot 72 uur ter plaatse zal blijven. Deze lens doet dienst als een soort verband en helpt bij het natuurlijke herstel van de epitheelcellaag.

Hoewel de eigenlijke behandeling volledig pijnloos is, zullen de eerste 24 tot 48 uur na de behandeling voor de patiënt lastig zijn. Er worden antibiotische en speciale pijnstillende oogdruppels voorgeschreven en pijnmedicatie die men kan innemen. Ook moet men rekening houden met een rij- en arbeidsongeschiktheid die gemiddeld 3 tot 5 dagen zal duren.

Mogelijke complicaties

Omdat bij PRK geen flap wordt gemaakt, kunnen eventuele complicaties verbonden aan het gebruik van een keratoom en het maken van de flap (een onvolledige flap, plooitjes in de flap, een te dikke of dunne flap, keratectasie) niet voorkomen. PRK geeft ook minder last van droge ogen achteraf in vergelijking met Lasik. Een aantal mogelijke complicaties blijven echter mogelijk: een decentrage van de laserbehandeling, over- of ondercorrectie, een postoperatieve infectie , visuele aberraties (halo's, stervorming, dubbelzicht).

Epi-Lasik

Epi-Lasik of laser epithelial keratomileusis is een technische variant van PRK en Lasik.

Bij Epi-Lasik wordt door middel van een keratoom geen flap gemaakt (zoals bij Lasik), maar de bovenste epitheelcellaag wordt gekliefd van de onderliggende corneale lagen.

Het verdere verloop van de procedure, de genezing, de nazorgen en de complicaties zijn nagenoeg identiek aan PRK.

Epi-Lasik is een techniek die, zoals PRK, wordt toegepast wanneer een Lasik behandeling onveilig wordt geacht, voornamelijk bij patiënten met een dunnere cornea.

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact