Refractie afwijkingen

Een scherp zicht wordt enkel verkregen als het licht dat ons oog binnenkomt perfect wordt gefocust op het netvlies. Om deze scherpe focus te krijgen moet het brekend vermogen van het hoornvlies en de lens overeenkomen met de lengte van de oogbol.

De refractie- of brekingsafwijkingen die kunnen voorkomen, en die kunnen behandeld worden door middel van refractieve chirurgie zijn: bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), astigmatisme en ouderdomsverziendheid (presbyopie).

Myopie

Bij myopie of bijziendheid wordt een beeld in de verte gefocust vóór het netvlies. Dit komt omdat de oogbal te lang is of het brekend vermogen van het oog te sterk. Myopen hebben een verminderd zicht in de verte, maar kunnen kortbij alles scherp zien zonder bril. Voor een optimaal vertezicht dragen myopen een bril of contactlenzen met een negatieve waarde die een goede focus geven van het beeld op het netvlies.

Hyperopie

Bij hypermetropen of verzienden wordt het beeld gefocust achter het netvlies omdat de oogbol te kort is of het brekend vermogen van het oog te zwak. Hypermetropen kunnen enkel een scherp beeld hebben door inspanning van de spieren rondom de ooglens. Wanneer deze oogspieren onvoldoende worden gebruikt of met de leeftijd aan kracht verliezen, worden de beelden, vooral die van kortbij, onscherp en kan er vermoeidheid of hoofdpijn ontstaan. Hypermetropen dragen een bril of contactlenzen met een positieve sterkte die een goede focus geven op het netvlies.

Astigmatisme

Astigmatisme is een refractieafwijking waarbij beelden worden gefocust op twee verschillende plaatsen als gevolg van een ongelijke kromming van de cornea. Hierdoor zijn beelden van veraf én kortbij onscherp en wat uitgevaagd, soms zelfs ronduit scheef. Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met bijziendheid of verziendheid en kan zowel aangeboren zijn als op latere leeftijd ontstaan. Het wordt gecorrigeerd door een cylindersterkte in de brilglazen of door middel van torische contactlenzen.

 

 

Presbyopie

Presbyopie of ouderdomsverziendheid is de refractieafwijking waarbij men moeite krijgt om de beelden kortbij goed te focussen. Dit is het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, waarbij de elasticiteit van de lens en de spieren rondom de lens verzwakt. Presbyopie begint meestal rond de leeftijd van 40 jaar. Presbyopie wordt gecorrigeerd met een leesbril of een leesadditie bovenop de sterkte voor ver.

 

 

 

 

 

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact