Refractieve lensimplant

Het inplanten van refractieve lenzen of phake intra oculaire lensimplanten (phake IOL) zijn een alternatief voor de lasertechnieken. Zowel de laseroperaties als de lensoperaties hebben als doel een goede focus te krijgen van het binnenkomend licht op het netvlies. Om dit te bekomen, wordt bij de lasertechnieken een laagje corneaweefsel verwijderd om de kromming van de cornea te wijzigen. De refractieve lensimplanten werken als brilglazen of contactlenzen, maar binnenin het oog. Bij een refractieve lensimplant wordt dus geen corneaweefsel verwijderd. Dit maakt dat deze ingreep, in tegenstelling tot de lasertechnieken, omkeerbaar is, aangezien het technisch mogelijk is om een ingeplante lens opnieuw te verwijderen.

De gebruikte implantlenzen zijn gelijkaardig aan de lenzen die worden ingeplant bij cataractoperaties. Alleen vervangt de implantlens bij een cataractoperatie de vertroebelde natuurlijke lens die verwijderd werd en komt een refractieve lensimplant vóór de natuurlijke lens te zitten die niet wordt weggenomen.

Met een refractieve lensimplant kan zowel myopie (bijziendheid) als hypermetropie (verziendheid) als astigmatisme worden behandeld en het kan worden toegepast wanneer lasertechnieken niet aangewezen zijn, bijvoorbeeld bij (zeer) hoge afwijkingen of bij dunne corneas.

Twee van de meest gebruikte types refractieve lenzen zijn de iris klauw lens (Artisan®) en de Implanteerbare Contactlens (ICL®). Deze beide types van refractieve implantlenzen zijn door de strenge Amerikaanse controle van de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten.

De procedure

De ingreep gebeurt in dagkliniek onder een korte, algemene verdoving. Via een kleine incisie in de oogbol wordt de implantlens in het oog ingebracht. De Artisan®lens wordt dan vastgeclipt op de iris en de ICL® wordt achter de iris en vóór de lens geplaatst. Beide ogen worden nooit simultaan, maar meestal met een interval van 1 week geopereerd.

Nazorgen

Op het einde van de ingreep, wordt oogzalf en een oogschelp aangebracht. Na de behandeling kan de patiënt een licht krassend gevoel ervaren aan het geopereerde oog, maar geen pijn. Meestal is de dag na de operatie het zicht al verbeterd. Antibiotische en anti-inflammatoire oogdruppels worden gegeven gedurende een 4-tal weken.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke chirurgische procedure is de kans op complicaties zeer klein, maar nooit onbestaand. Mogelijke complicaties van refractieve lensimplanten kunnen zijn : over- of ondercorrectie, postoperatieve infectie, secundair cataract, acuut glaucoom, visuele aberraties (halo's, stervorming). Zoals steeds gaat het om zeldzame, maar mogelijks ernstige complicaties, die meestal door middel van een gepaste behandeling of een heringreep kunnen verholpen worden.

Contact & locatie

Taxanderlei 13
2900 Schoten

Tel.: 03 658 80 87
zeyen.cosemans@skynet.be

Routebeschrijving

Afspraak maken

Maand-dinsd-donderd-vrijd : van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 18.00u

Op andere momenten wordt u voortgeholpen via een telesecretariaat.

U kan ons online bereiken via Contact