+32 (0)3 658 80 87 | info@oogartsenpraktijkschoten.be Afspraak maken

Cataract

Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens.

De ooglens bevindt zich achter de iris en zorgt voor een goede focus van de binnenkomende beelden op het netvlies. Vandaar wordt de beeldinformatie via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd waar zich het definitief beeld vormt.

Het vertroebelen van de ooglens is meestal een gevolg van het natuurlijk verouderingsproces. Soms is cataract aangeboren of het gevolg van een trauma, een vroeger doorgemaakte oogontsteking of oogoperatie, of van het gebruik van cortisone.

Symptomen

Cataract geeft een geleidelijke vermindering en vertroebeling van het zicht. De snelheid waarmee cataract zich ontwikkelt is afhankelijk van persoon tot persoon en kan sneller zijn voor het ene oog dan voor  het andere. Soms ontwikkelt cataract zich zo geleidelijk dat men het verslechteren van het zicht amper opmerkt.

Andere symptomen van cataract zijn lichtverstrooiïng, dubbele beelden of verhoogde lichtgevoeligheid.
Er bestaat tot op heden geen preventieve noch een medicamenteuze behandeling van cataract.

Bij een beginnend cataract kan het zicht soms nog tijdelijk verbeterd worden door een aanpassing van de brilglazen, maar bij een gevorderd cataract zal enkel door middel van cataractchirurgie het zicht nog kunnen verbeterd worden. Afhankelijk van de klachten, het oogonderzoek en andere parameters, zoals bijvoorbeeld de wettelijke normen voor rijgeschiktheid, zal in overleg tussen de patiënt en de oogarts worden beslist wanneer het moment geschikt is om de ingreep uit te voeren. Cataract dient slechts zelden dringend te worden geopereerd. 

Meer informatie over de cataractoperatie vindt u onder heelkunde.