+32 (0)3 658 80 87 | info@oogartsenpraktijkschoten.be Afspraak maken

tranende ogen

Tranende ogen of tranenvloed kan erg hinderlijk zijn en aanleiding geven tot een intermittent wazig zicht doordat de tranenfilm zich ophoopt ter hoogte van het onderste ooglid. Tranenvloed ontstaat als gevolg van een te hoge traanproductie (reactieve tranen), als gevolg van een foute positie van de oogleden, of als gevolg van een vernauwde of verstopte traanafvoer. Het onderscheid wordt gemaakt tijdens de consultatie. Naargelang de oorzaak zal ook de behandeling van tranende ogen erg verschillend zijn.
Reactieve tranen worden behandeld met lokale druppels of zalf. 

Bij een malpositie van de oogleden worden de tranen onvoldoende naar de traanafvoerkanaaltjes gestuwd. Een ooglidingreep ter versteviging van het lakse onderooglid, eventueel gecombineerd met een plastie van het bindvlies verhelpt dit probleem. Deze ingreep gebeurt onder lokale verdoving in daghospitaal. De hechtingen worden 7 tot 10 dagen later verwijderd op de consultatie.

Bij onvoldoende traanafvoer wordt door middel van een doorspuittest bepaald waar deze vernauwing of verstopping zich bevindt. Bij een verstopping ter hoogte van traanpunt of traancanaliculus, kan dit door middel van een kleine plug/stent verholpen worden onder lokale verdoving. Bij een verstopping ter hoogte van de overgang van de traanzak naar de neus, dient een chirurgische ingreep uitgevoerd te worden om een alternatief afvoerkanaal te maken naar de neus toe. Deze traanwegreconstructieve ingreep wordt ook een dacryocystorhinostomie (DCR) genoemd.